De reünie der merklappen

Zolder_opruiming_2f

In dit logje liet ik deze hele oude merklap van de oma van mijn vriend zien. Ik kreeg daarop een reactie van Marianne Kee, ze schreef:

“Beste Nenne,
Wat een verrassing bij het lezen van je site. Ik ben ook in het bezit van deze merklap met exact dezelfde kleuren blauw en rood. Deze merklappen met dit heldere rood en blauw heb ik bij diverse handwerkkennissen aangetroffen. Van mijn moeder heb ik niet alleen deze merklap maar ook een paar rode merklappen, plus een prachtige stoplap, kenmerkend voor die tijd. Zij was elf toen ze de lap dateerde.”

Later mailde ze me ook nog onderstaande foto. Op de merklap van de moeder van Marianne staat “School 31”, maar we hebben toch het sterke vermoeden dat ze bij elkaar op school moeten hebben gezeten, ook omdat er op het andere lapje van haar moeder wel “School voor ULO” staat en zoveel ULO’s zijn er vast niet geweest in Haarlem. De school van de moeder van Marianne stond in het centrum van Haarlem, rond de Nassaulaan.
Voor mij is het moeilijk om nog meer informatie over de merklap van mijn “schoon-oma” te krijgen, ze leeft zelf niet meer en de vader van mijn vriend is ook overleden. Ik vind het dan ook erg leuk dat Marianne met dit mooie verhaal kwam en wat is het toch een mooi idee dat deze merklappen elkaar na 86 jaar weer hebben gevonden!
Merklap_marianne_kee

7 Responses to "De reünie der merklappen"

 • MarieucusBruyn schreef:

  Dat is een “toeval”! Misschien waren het zelfs vriendinnen… als de lappen elkaar terugvinden via internet

  ******************************************

  Ja leuk hé!

 • Marianne K. schreef:

  Naar aanleiding van Marieucus Bruyn kan ik melden dat mijn moeder vanaf de lagere school 2 hartsvriendinnen had waarmee zij haar hele leven contact heeft gehouden.De merklappen zijn niet geborduurd met splitzijde, maar met A broder Qualité spéciale, DMC, 25m,Dolfus- Mieg & Cie.Mulhouse, Paris. Een mooie enkele katoenen draad. Van het rood heb ik nog een strengetje. Het is kleur 324.Hartelijke groet, Marianne K.

  ******************************************

  Bedankt voor de extra info, erg leuk om te weten!
  En natuurlijk nog bedankt voor de foto.

 • Marianne K. schreef:

  Kwam het garen tegen in m’n voorraaddoos toen ik op zoek was naar een paar kleurtjes.De gebruikte kleur van de merklap komt redelijk overeen met kleur 321 van nu DMC(splitzijde)Misschien kom ik ook nog ergens het blauwe kleurtje tegen.
  Groet, Marianne K.

 • Corrie schreef:

  Wat bijzonder om deze twee merklappen verenigd te zien. Als ik iets onverwachts hoor of lees over het verleden van iemand van onze familie is het net of die persoon meer voor me gaat leven, dat klinkt wel erg raar misschien, maar mijn hart spriongt dan op en ik verheug me altijd erg over zulke vondsten. Heel erg leuk voor jullie beiden!

  ******************************************

  Ja mooi hé, ik vond het ook erg bijzonder toen ik de foto van de andere merklap kreeg. Ik heb de oma van mijn vriend nooit gekend, maar wat je zegt is waar, door deze merklap is het net of ik haar wel kende …

 • jose schreef:

  Wat is dit leuk, om op deze manier er achter te komen, over de zelfde merklap. En ja misschien wel vriendinnen ENIG!!!!

  ******************************************

  Ja leuk hé! Er zit een jaar tussen de merklappen, dus ze zaten hoogstwaarschijnlijk niet bij elkaar in de klas, maar misschien hebben ze elkaar gekend. Wel een heel leuk idee als dat zo zou zijn …

 • Barbara Jongbloed schreef:

  Wat een prachtig lapje.Is er een patroon beschikbaar of een foto waarvan het patroon getekend kan worden.

 • Barbara schreef:

  Beste Nenne,

  Ik vond het heel leuk om deze merklap hier tegen te komen. Mijn opa heette J.C. Fris en hij woonde in Haarlem. Volgens mijn tante (zijn dochter) was er in die tijd maar 1 familie Fris in Haarlem. Alle andere Frissen woonden in Bloemendaal en Zaandam. Mijn opa is geboren in 1996. Jouw schoonmoeder moet haast wel een zus van hem geweest zijn. Misschien wel de zus die wij kenden als “tante Cor”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blue Captcha Image Refresh

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.