Rommelmarkten

Al 2 weekenden achter elkaar lekker gerommelmarkt en ook 2 keer met een mooie buit thuis gekomen!

Vorig week zondag wandelden we gezellig naar de rommelmarkt hier in Sneek. Het was niet heel druk, dus heerlijk de ruimte om rustig rond te kijken. Scanogen aan en scannen maar!
De bovenste 2 platen (klik voor vergrotingen) was ik al eens vaker tegen gekomen en ook al hangt het tegen kitsch aan, ik smelt er altijd weer voor ….. Nu kon ik ze beide meenemen voor een heel mooi prijsje en dat deed ik dan natuurlijk ook.

Toen viel mijn oog op dit icoontje, ook weer een kwestie van kunst en kitsch. Maar het was wel een oudje aan de achterkant te zien en voor € 1,50 laat je het niet liggen, toch?! Al is het alleen maar om neer te zetten met de Kerst.

En natuurlijk waren er ook weer mooie boeken!

In het grote boek staan allerlei soorten Frans speelgoed wat begin 1900 op de markt gebracht is. Wat maakten ze toen mooie dingen, ik zou het fantastisch vinden om eens een blik te kunnen werpen in een speelgoedwinkel uit die tijd …. Op de kleine plaatjes zie je een aantal naaidoosjes met inhoud, een zelfs met een klein naaimachientje.

Het kleine blauwe boekje is van W.M.L.E. van Leeuwen en heet Dichterland, Inleiding tot het genieten van Poezie. Dus poëzie met uitleg en mooie plaatjes.

Het boekje met de baby heet Verwachting en Vervulling. De makers, de Coöperatieve Condensfabriek Friesland, spreken de hoop uit, “dat het voor U een leidraad en hulp moge zijn in deze dagen van hoopvolle verwachting en blijde vervulling”. Allemaal tips voor de (aanstaande) moeder en achterin ruimte voor het bijhouden van gewicht, lengte enz. Door het hele boekje staan schattige platen van Frans Lammers en Karel Thole.

En dan stond daar ineens dit lieve kleine oude Franse houtkacheltje …. op de foto komt hij niet helemaal mooi tot zijn recht, ik moest snel tussen de buien door een foto maken. Hij is gemaakt van giet aluminium en het is de bedoeling dat hij aankomende zomer gezellig gaat branden in de tuin. 2 stoeltjes erbij, heerlijke versnapering, en zo komen wij de lange zomeravonden wel door!

Tot zover de buit van vorige week. En dan deze week …..

Gisterochtend stapte ik, al mooi op tijd, bij mijn buuvvriendin Anna in de warme auto, we gingen op e strun!
Het is altijd iets om naar uit te kijken, we zijn beide gek op “ouwe rommel” en kunnen er samen dan ook heerlijk van genieten.
De 3 kwartier dat we onderweg waren gingen door een prachtig winter wonderland, echt adembenemend …. dat was het eerste cadeautje.

Bij aankomst op een rommelmarkt gaan Anna en ik altijd onze eigen weg. Halverwege bellen we elkaar of het al tijd is voor een bakje. Gister belde Anna me en toen bleek dat we al bellend eigenlijk naast elkaar stonden, lachen! Zo erg zijn onze scanogen gefixeerd op mooie spulletjes en dus niet op elkaar!

Maar voor dat bakje, met een heerlijk stukje cake, had ik mijn eerste buit al binnen, een mooie koffiepot voor bij mijn Bavaria servies verzameling, een schattig wit kannetje (intussen in gebruik als vaasje) en een oud DMC boekje.

Na de koffie ging ik op weg naar de boekenhoek, daar wordt ik ook altijd erg blij van!

Als eerste vond ik het boekje Kleine gedigten voor kinderen van Hieronymus van Alphen, schattige gedichtjes met mooie plaatjes. Later liep ik nog tegen een ander klein boekje aan uit 1966, Liefdes glimlach van Raymond Peyret, vol met teksten en plaatjes over de liefde.

De mooie witte potten van de eerste foto, had ik al een paar keer zien staan. Ze waren niet gemerkt en eigenlijk had ik de regel om alleen Bavaria mee te nemen …. maar regels zijn er om gebroken te worden, dus ook die gingen met z’n tweetjes nog mee in de tas.

Het was een gezellige en geslaagde ochtend, dankjewel lieve Anna voor de gezelligheid, de koffie met cake en de mooie gesprekken, we gaan snel weer!

Maar hiermee is het verhaal nog niet af …. gistermiddag ging ik nog even met mijn vriend naar een kringloopwinkel omdat hij iets zocht.
Helemaal geen straf natuurlijk

Daar vond ik nog 2 oude boekjes. Haar eerste dienst, geschreven door C. van Ophemert met mooie illustraties van O. Geerling. Voorin het boek zat een etiket met daarop een naam en dan “Kerstfeest 1922”, dat is dus bijna 90 jaar geleden …
Het andere boek is van Wouter van Riesen en heet/gaat over Alberta ten Oever. De mooie platen zijn van Anton Pieck.

Het is al met al een heel verhaal geworden, maar het was ook een hele buit!
Fijne zondag!

 

8 Responses to "Rommelmarkten"

 • Margriet schreef:

  Mooie aankopen heb je gedaan. Vooral dat DMC boekje is een mooie aanwinst. Ik heb laatst in Sneek een mooie Finse design stoel gekocht. Ik weet niet in welke kringloopwinkel het was, ik meen vlak bij een Gamma winkel. Ik kijk ook altijd bij de boeken en soms kom je iets van je gading tegen.
  Fijne zondag !
  Groet Margriet

  • Nenne schreef:

   Hallo Margriet,
   Bij de Gamma zit de kringloopwinkel van Estafette, wat goed dat je daar tegen zo’n mooie stoel aanloopt! Je moet echt geluk hebben zo nu en dan.
   Geniet er maar lekker van!
   Groetjes Janet

 • theda schreef:

  Leuk allemaal Janet! Het boek van Alberta heb ik gelezen, volgens mij speelt het in Groningen stad en komt de plaats Emden erin voor, de geboortestad van mijn moeder.

 • deborduurvrouw schreef:

  Wat een prachtige dingen heb je gevonden, die kachel!!!!! Ik zie jullie al helemaal zitten genieten met een glaasje, handwerkje en een gezellig kaarsje. Vraagje: Kun je hem ook binnen laten branden (als je een schoorsteen hebt natuurlijk). Liefs en groeten!

  • Nenne schreef:

   Hé Nienke, mooi kacheltje hè, we waren er meteen verliefd op. Hij zou binnen moeten kunnen branden, dat heeft hij in Frankrijk schijnbaar ook gedaan. Alleen zitten er gaten in de opening waar het hout in moet. Misschien mist er iets aan de binnenkant of eronder, dat konden we zo niet ontdekken. Als je hem binnen zou gebruiken, zou er een grote plaat of zo onder moeten die de as en vonken opvangt.
   Hij gaat straks eerst ff naar binnen en dan van t zomer lekker weer naar buiten.
   Lieve groetjes Janet X

 • MarianneD schreef:

  Oh,wat een schattig frans houtkacheltje! Echt een plaatje Janet!
  Dat boekje van Hieronymus heb ik ook,prachtige gedichtjes staan erin…;-)
  Fijne week!

  • Nenne schreef:

   Ik ben ook helemaal verliefd op het kacheltje. In het boekje van Hieronymus heb ik even zitten bladeren en heb al heel wat moois voorbij zien komen, leuk boekje hoor.
   Groetjes Janet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blue Captcha Image Refresh

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.