Wat heb ik nu weer gekocht?!

Wat_is_dit_1a

Gistermiddag ben ik naar de vlooienmarkt in het WTC EXPO in Leeuwarden geweest. Het was een hele grote markt verdeeld over 3 hallen. Ik was al wat laat dus ik heb aardig de pas er in moeten houden om alles te kunnen zien. Mooie dingen en ook heel veel rotzooi.

Ik heb natuurlijk ook weer wat gekocht, maar wat is het … ?

Wat_is_dit_1bWat_is_dit_1c

Het is een ding van ongeveer 23cm breed, 14cm hoog en 17cm diep. Aan het “raamwerkje” zit schroefdraad en 4 ringetjes die je daarover heen en weer kunt draaien. Op de lange “spijlen” is een stukje band vastgezet. Het hele raamwerkje is ook naar voren en naar achter te kantelen.
Het zit in een doosje waar het precies in past, maar waarvan ik niet zeker ben of het er bij hoort. Verder zitten er nog 2 voorbeeld plaatjes bij van kantwerk.

Ik dacht eerst nog aan een borduurraam maar het wordt een beetje moeilijk om er iets op te spannen omdat je dan meteen de 2 spijlen naar elkaar toe trekt. Ja of … je zou de ringetjes aan de binnenkant van de spijlen moeten zetten …
Je ziet dus ik heb geen idee, maar ik hoor het heel graag als je wel een idee hebt!

Wat_is_dit_1d

7 Responses to "Wat heb ik nu weer gekocht?!"

 • Marga schreef:

  Het lijkt volgens mij toch echt het meeste op een raam om iets op te spannen en dan kom je automatisch al op borduurlinnen uit. Op mijnborduurraam zitten ook stukken stof om het borduurlinnen aan vast te stikken en dat zie ik bij jouw raam ook terug.
  Ik ben benieuwd of het zo is.

 • Les schreef:

  Om heel eerlijk te zijn heb ik geen idee… Het koffertje ziet er wel erg leuk uit! Ben wel benieuwd wat het nou precies is! Laat je het ons weten als je er achter bent? Hopelijk heb je een fijn weekend achter de rug en gaat het goed met je! xxxx Les

 • groetjes, Willeke schreef:

  Volgens mij is het ook een spanraam. Op het band kun je volgens mij de bovenkant van je borduurwerk vastzetten met grote rijgsteken. De onderkant van je borduurwerk zet je op de andere band (spijl) vast. Ik denk zelf dat je de spijlen er helemaal af kunt halen. Door de borduurstof op de spijlen te winden (door deze een paar keer te draaien) zul je op een of andere manier het werk kunnen spannen. Het kantelen is fijn voor het aan- en afhechten van draden. Succes er mee.

 • groetjes, Willeke schreef:

  Door nog even goed na het plaatje gekeken te hebben weet ik waarschijnlijk hoe je het geheel goed strak kunt krijgen. De vier draaischijfjes horen niet aan de buitenkant van de spijlen te zitten maar aan de binnenkant. Door de draaischijfjes naar buiten te draaien komen de spijlen nog beter op spanning te staan.

 • Simone schreef:

  Mijn eerste gedachte is ook een borduurraam! Het koffertje is trouwens ook al heel leuk! Moet toch echt binnenkort ook maar eens naar een rommelmarkt…

 • Sonnja schreef:

  Geen idee, maar ik ben wel benieuwd waar het voor gebruikt wordt.

  Groetjes Sonnja
  Beertje Zonn

 • dicky schreef:

  Dag Janet,
  Vorig jaar ben ik begonnen met een cursus Lierse kant maken. Lierse kant is een kantsoort typisch voor Brabant en Belgisch Brabant ( het stadje Lier) .Ik ben zelf ook geboren en getogen in Brabant.Verschillend van kloskant wordt deze kantsoort met een hele fijne haaknaald ‘geborduurd’op tule opgespannen op een raam. Jouw borduurraampje is dus om tule op te spannen om daar vervolgens kant op te borduren. Lierse kant is een met uitsterven bedreigde ambacht. Ik ben het nu dus aan het leren.
  Travail , wat op het kistje staat, wil zeggen ‘se mettre au travail’en is Brabants-Frankisch dit betekent in het Nederlands; zich aan het werk stellen , in goed nederlands ‘alles in het werk stellen’.
  veel groeten uit Brabant, van dicky.

  ******************************************

  Wat leuk dat je me dit mailt, ik was eigenlijk al een beetje teleurgesteld omdat het “maar” een borduurraam was Ik heb er vandaag, maandag 5-11, nog een blogje over geschreven met jou reactie erbij. Bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blue Captcha Image Refresh

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.