Stolpersteine

Stolpersteine_1a

Wat je op de foto ziet is een Stolperstein, in het Nederlands, een Struikelsteen. Het zijn kleine koperen monumentjes die door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig zijn bedacht en ook door hem geplaatst worden. Ze liggen in verschillende plaatsen in Nederland, maar ook in andere landen. Ze heten Struikelstenen omdat je er over struikelt met je hoofd en je hart. Het zijn kleine steentjes, dus je moet je buigen om de tekst te kunnen lezen, zo maak je ook een buiging voor de slachtoffers.
De kleine steentjes zijn een herinnering aan de slachtoffers van het naziregime, (zoals de Joden, Sinti, Roma, homoseksuelen) en worden geplaatst voor het huis waar ze woonden en van waaruit ze hun trieste lot tegemoet gingen.

Voor ons huis ligt sinds zondag een monumentje voor Emma Martina Turksema-van der Hove.
Ze is op 21 augustus 1889 geboren in Winschoten (dochter van Lowi van der Hove en Jette-Jetje David).
Oorspronkelijk was zij gehuwd met Salomon Velleman. Later hertrouwde zij met Abraham Tuksema, die op 27 november 1941 overleed in Sneek. Emma Turksema-van der Hove beheerde een manufacturenzaak aan het Oosterdijk in Sneek. Op 20 november 1942 werd zij op transport gezet van Westerbork naar Auschwitz, waar zij drie dagen later werd vermoord.
Een broer, zus en schoonzus zijn eveneens vermoord in Auschwitz.

Wat komt zo’n verhaal dan ongelooflijk dichtbij. Ze heeft in dit huis gewoond … misschien heeft ze wel geslapen in de kamer waar ik nu dit berichtje zit te typen. Erg indrukwekkend allemaal en ook wel heel erg bijzonder.
Stolpersteine_1

comments: 10 »
april 13, 2010 under Algemeen, Huis en Tuin

10 Responses to "Stolpersteine"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blue Captcha Image Refresh

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.