Merry Xmas!

Kerst

Ik wil graag nog één ding kwijt en je mag het natuurlijk met me oneens zijn. Het gaat over een mailtje wat ik kreeg met de beste wensen. Nu bleek uit het mailtje wel dat het ging om een christelijk iemand en dat vind ik allemaal helemaal prima, begrijp me niet verkeerd. Waar ik me aan stoorde waren de volgende woorden:

“Hoe leuk en gezellig Kerst ook kan zijn, wanneer Jezus er geen deel vanuit maakt dan is het duidelijk, is Kerst duidelijk mxc3xads. Ik hoop dat iedereen Kerstfeest zal vieren en dat het daarbij zal gaan om Hem die ons eerst heeft liefgehad.”

Ik ben ook christelijk opgevoed, maar ben er in de loop der jaren achter gekomen dat dit het niet is voor mij. Ik wil graag met een andere blik naar het leven en de wereld kijken.
Het blijft een kwestie van geloven, of het nu in god is of in iets anders of in helemaal niks, er zijn geen harde bewijzen voor wat dan ook en het is dus maar net wat je gelooft, het woord zegt het al. Ik laat iedereen in zijn/haar waarde en hoop zo ook door anderen behandeld te worden. Mijn kerst draait om gezelligheid, liefde en warmte en volgens mij is daar niks “mis” mee.

Tot er een wijze man (of vrouw natuurlijk) opstaat die met harde wetenschappelijke bewijzen komt over hoe het nu precies in elkaar zit, zul je mij nooit horen zeggen dat je zus of zo moet leven en gun ik iedereen zijn eigen mooie feestdagen, om welke reden of met welke gedachte je het dan ook viert. Dat is mijn kerstgedachte!

Misschien een beetje dreeg verhaal zo vlak voor de kerstdagen, maar ik moest het even kwijt. En natuurlijk wil ik hierbij jullie en alle dierbare mensen om jullie heen hele, hele fijne en warme kerstdagen toewensen!

comments: 10 »
december 23, 2007 under Algemeen

10 Responses to "Merry Xmas!"

 • Neeltje schreef:

  Dank je wel voor je authentieke “uitbarsting”. Ik ben een (kerkelijke) gelovige die hier ook steeds meer problemen mee krijgt: te moeten onderschrijven wat alle anderen ook geloven, anders is het “mis”. Ik verzet me er zo langzamerhand tegen, dat oprecht veranderend inzicht, door christenen als “mis”, “vals” of “afvallig” wordt bestempeld, kortom: “minder/minderwaardig”. Ik vind mezelf oprecht. En dat ben jij ook! Dapper om dat zo te formuleren op je overigens zo “lieve” weblog.

  Als christen bied ik mijn spijt aan voor wat anderen teweeg brengen.

  ******************************************

  Hartstikke lief van je dat je je excuses aanbied als christen zijnde, maar dat is helemaal niet nodig. Ik vind alleen dat je nooit kan en mag oordelen over hoe anderen leven en denken, iedereen doet het op zijn eigen manier, zo ook jij en dat is aleen maar heel erg mooi. Bedank voor je leuke reactie en een fijne kerstavond!

 • evelyne schreef:

  ikzelf ben vrijzinnig maar heb een groot respect voor elk geloof zolang ze maar de waarden van de mensen respecteren …..ik geloof in mensen en in de kracht van de mens en ik leer mijn drie kinderen dat ze vooral respect en eerbied voor de ander moeten hebben …en dit vind ik ook met kerst een heel mooie kerstgedachte

  ******************************************

  Een hele mooi kerstgedachte waar ik me heel graag bij aansluit! Fijne kerstdagen!

 • Maureen schreef:

  Ik denk het van een liedje van Elly & Rikkert ovegenomen is….zonder Jezus is kerst mis!

  Ach diegene, zal het met alle beste bedoelingen verstuurd hebben…ga ik dan altijd maar van uit.

  Fijne dagen en voor 2008 nog meer geloof, hoop & liefde!

  ******************************************

  O dat zou heel goed kunnen, ik ben niet zo op de hoogte van de teksten van Elly & Rikkert. En ja ik denk dat het mailtje ook met de beste bedoelingen is gestuurd, maar zo doe je toch een heleboel mensen tekort en dat vind ik jammer.
  Jij ook hele fijne feestdagen en een geweldig 2008!

 • Mary schreef:

  Ik wens je hele fijne feestdagen ! ik laat iedereen in hun eigen waarde, als ze het ook maar met mij doen ………

 • Marga schreef:

  Ik wens je fijne kerstdagen een een goede en vooral gezonde start in het nieuwe jaar.

 • dees schreef:

  Moeilijk zijn dit soort dingen altijd he?Ik zelf ben in mijn jeugd naar een christelijke school gegaan en mijn ouders zijn RK maar waren niet meer heel erg er mee bezig dus heb ik geheel mijn eigen weg kunnen volgen.Dat is voor mij een heel groot goed geweest om zelf mijn eigen pad te vinden.Ik vind zelf veel herkenning in bv Krishnamurti en zie eigenlijk altijd dat alles op hetzelfde neerkomt uiteindelijk.Maar soms kun je dat grotere geheel waar wij deel van uitmaken (noem het wat je wilt)even niet zien in iemand die heel fanatiek is over zijn of haar geloof en zie je alleen de verschillen.Dat zijn altijd de leermomenten voor mij.Maar dat is voor mij persoonlijk.Het is gelukkig voor iedereen weer verschillend.Een heel Gelukkig Kerstfeest Janet met alles en iedereen om je heen!en bedankt voor de lieve kaart!dikke kus Dees

  ******************************************

  Ik herken me ook erg in jouw verhaal. Ook ik ben naar een christelijke school geweest en ook mijn ouders waren niet heel erg streng met het geloof bezig, ik werd daarin ook wel vrij gelaten. Naar mijn menig moet je nooit ophouden met zelf na te denken en dingen niet zomaar klakkeloos aannemen.
  Krishnamurti kende ik niet maar ik heb even gegoogled en wat ik las leek erg interessant.
  Ik hoop dat jullie mooie kerstdagen hebben gehad en wens jullie alvast een gezellig oud en nieuw!

 • Hilly schreef:

  ja leven en laten leven ,goed zijn voor jezelf en elkaar is het allerbelangrijkste en iedereeen mag dat naar eigen behoren invullen naar mijn idee!Fijne kerst Janet

 • Corrie schreef:

  Janet, dit zijn de dingen waarmee ook ik steeds meer moeite kreeg in het omgaan met mijn “mede-gelovigen” en is o.a. één van de redenen waarom ik uit de kerk ben gestapt (ik zet gelovigen tussen aanhalingstekens omdat ik denk dat we allemaal gelovigen zijn alleen al vertrouwen op liefde is geloven). De schrijver/schrijfster zal het goed bedoeld hebben, maar het klinkt zo veroordelend en dat is niet respectvol vind ik en word door dezelfde God ook als verkeerd beoordeeld.
  Janet ik hoop dat het niet bij je is blijven hangen en dat je heel mooie kerstdagen hebt gehad met al die warmte, liefde en gezelligheid waarin jij gelooft.

  ******************************************

  Ik ben het helemaal met je eens en ik heb ontzettend gezellige en warme kerstdagen gehad. En ik hoop jullie ook!

 • Zelf heb ik een aantal jaar geleden er wel voor gekozen christen te zijn, maar dat kwam niet door dat soort opmerkingen.

  Ik herken je frustratie, want het is mij dit jaar ook meerdere keren overkomen.

  Het is wel mxc3xadjn persoonlijk geloof, niet die van een ander. Net zoals een ander (christen) niet voor mij kan bepalen wat en hoe ik dan precies moet geloven, daar kan ik ook niet tegen.

  Juist omdat ik geloof dat God ons in xc3xa1l onze keuzes vrijlaat. Nu de mensen nog.

  Ik hoop dat wel hele gezellige, warme, liefdevolle kerstdagen hebt gehad!

  ******************************************

  Ik vind het ook zo fijn en heel belangrijk dat iedereen het op z’n eigen manier mag doen. Heel erg bedankt voor deze leuke reactie en de kerstdagen waren heel gezelligen warm. Ik hoop dat jullie kerstdagen ook zo fijn zijn geweest!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blue Captcha Image Refresh

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.