Het Terracotta Leger van Xi’an

Terracotta_leger

Terracotta_leger_1_2

Gister zijn we even een dagje naar Assen gegaan, om het Drents Museum te bezoeken. Er is daar een tentoonstelling van het terracotta leger van Xi’an, en dat wilden we absoluut gaan bekijken. Onderaan dit logje kun je een korte beschrijving vinden van wat het ongeveer is.

Terracotta_leger_2
Ik vond het best indrukwekkend, dat iemand zoiets groots maakt, wat zoveel jaren en nog veel meer levens kost. Met verbazing heb ik naar de grote gedetailleerde beelden staan kijken en naar de kuddes kleinere beeldjes. En dan te bedenken dat ze, voor ze opgegraven werden, ook nog allemaal beschilderd waren. Zodra ze opgegraven waren viel direct de verf er af, zonde.
Terracotta_leger_5

Je mocht in het museum allen maar foto’s maken zonder flits, daardoor zijn eigenlijk alle foto’s niet echt duidelijk geworden, alleen de foto’s van de gekleurde beelden zijn goed gelukt, de rest heb ik “geleend” van de site van het museum.

Terracotta_leger_6
Dit zijn voorbeelden van hoe de beelden er uitzagen voor ze werden opgegraven. Erg mooi dus en alles heel gedetailleerd, wat een werk moet dat geweest zijn.

Al met al een aanrader en mocht je nog meer willen zien, er is een uitzending van Museumgasten waarin ze in China zijn om het allemaal in het echt te bekijken. Dan zie je ook dat de tentoonstelling in Assen wel een heel mini gedeelte is van alles wat is opgegraven en nog opgegraven wordt. De tentoonstelling is nog tot 31 augustus dit jaar.

Terracotta_leger_7

“In de derde eeuw vóór Christus liet de machtige eerste keizer van China, Qin Shi Huang Di, al tijdens zijn leven een mausoleum bouwen in de buurt van de huidige stad Xi’an. Zijn toekomstige tombe liet hij bewaken door duizenden levensgrote voetsoldaten, ruiters met paarden, boogschutters en wagenmenners: het zogenaamde Terracotta Leger. In zijn ondergronds paleis kon de keizer in het hiernamaals verder leven, omringd door prachtige gebruiksvoorwerpen én beschermd door zijn eigen leger.

Terracotta_leger_4
In 1974 is dit leger bij toeval teruggevonden door een eenvoudige boerenzoon. Al gauw bleek het om één van de grootste archeologische ontdekkingen van de 20ste eeuw te gaan en groeide het uit tot een attractie van wereldfaam. Inmiddels is de archeologische vindplaats uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed en trekt het jaarlijks vele miljoenen bezoekers uit de hele wereld. Nog lang niet alle beelden zijn opgegraven. Op dit moment (2007) zijn er ongeveer 1000 soldaten opgegraven en gerestaureerd, maar nog zeker 6000 liggen er bedolven onder een dikke laag aarde. Ook het keizerlijke graf zelf is nog niet opgegraven.”

comments: 5 »
maart 27, 2008 under Eropuit

5 Responses to "Het Terracotta Leger van Xi’an"

 • MarianneD schreef:

  Heel indrukwekkend,ik hoop er binnenkort ook naar toe te gaan als ik een midweek met mijn quiltgroep weg ben!

  ******************************************

  Moet je zeker doen, het is echt de moeite waard.

 • conny schreef:

  Het staat ook op mijn lijstje; zo’n kans wil ik niet voorbij laten gaan. Leuk dat je alvast wat foto’s laat zien.

  ******************************************

  Zoiets mag je ook eigenlijk niet missen, ik had het zeker niet willen missen!

 • marion schreef:

  Ik ben 2 jaar terug in china geweest en het is niet uit te leggen hoe het eruit ziet. Zo mooi, zo indrukwekkend een enorme hal die zo vol staat en ieder gezicht anders.Trouwens een paar hallen. We hebben uren staan kijken. Op de terugweg was iedereen stil. Prachtig.
  gr marion

  ******************************************

  Oh, nou ben ik jaloers! Op het filmpje van museum gasten krijg je wel een beetje een idee, maar het zal in het echt nog wel veel indrukwekkender zijn. Ik kan me voorstellen dat je daar uren naar kunt kijken en er stil van wordt.

 • jose schreef:

  Ik ben in China een paar jaar geleden hier geweest.
  En de boer die dit ontdekt heeft. Hij was die dag daar aanwezig en heeft mijn boek getekend.
  Was allemaal heel indrukwekkend.
  Dit vergeet ik nooit meer….

  ******************************************

  Jeetje, dat is helemaal speciaal. Ik kan me voorstellen dat je dit nooit meer vergeet!

 • Corrie schreef:

  Wat zul jij genoten hebben, het lijkt me enorm indrukwekkend om te zien en moet je nagaan dat er nog zo enorm veel onder de aarde begraven ligt. Het lijkt me fantastisch om eraan mee te werken om dat op te graven.

  ******************************************

  Ja zeker, we hebben heel erg genoten. En moet je je toch voorstellen dat je zo’n schat vindt. Je blijft maar graven en graven en de schatten blijven maar komen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blue Captcha Image Refresh

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.