Frivolité setje

Frivolite_setje_1

Hierboven zie je een frivolité setje wat ik laatst gekocht heb. Nu heb ik nog nooit gefrivoliteerd maar het setje vond ik wel heel leuk.

Het komt uit Duitsland en is van Imra, geen idee hoe oud het is maar volgens mij wel helemaal compleet. Het bevat 2 spoeltjes, een vingerhoed, een bruin ding wat ook om je vinger past (?), een fijne haaknaald, een ijzeren staafje met aan beide uiteinden een oog en een klein haaknaaldje wat met een kettinkje aan een ring zit (zie foto hieronder).

Als iemand weet waar de dingen met “(?)” voor dienen dan hoor ik het graag!

Frivolite_setje_2

comments: 13 »

13 Responses to "Frivolité setje"

 • Neeltje schreef:

  Geweldig, het lijkt elke dag wel Sinterklaas bij jou, steeds weer een nieuwe surprise. Mijn moeder maakte beeldige zakdoekjes voor ons met frivolité, ze zijn een dierbaar aandenken dat je steeds bij je kunt dragen (en soms komen ze gewoon goed van pas).

  ******************************************

  Ik voel me ook regelmatig jarig.
  Mooi dat je fijne herinneringen kunt hebben door zo’n mooi zakdoekje wat gemaakt is door je moeder. Het is ook wel iets wat ik zelf nog een wil proberen, maar zo is er nog zoveel…

 • Corrie schreef:

  Janet wat een schoonheid van een nieuw ontwerp weer die “White Rose”, ik zag hem al op je website vanochtend.
  Wat heb je weer een prachtig setje gekocht, ik heb die gekleurde spoeltjes nog nooit gezien, ik heb er twee liggen in een schildpadmotiefje en een ivoorkleurige en ja,ja, dat kettinkje met oog en haaknaaldje heb ik er ook bij. Ik heb het allemaal geërfd van een vriendin, maar ook nog nooit frivolité gedaan. Ik heb wel al twee boekjes gekocht met de eerte eenvoudige stappen om het te leren. Maar voorlopig nog maar niet. Ik weet dus helemaal niet hoe een en ander gebruikt hoort te worden. Ik zal morgen eens in die boekjes kijken of die voorwerpjes erin genoemd worden.

  ******************************************

  Ik heb ook al een boekje over frivolité en het lijkt me erg leuk om eens te proberen, hopelijk lukt dat nog eens. Ik sta ook nog met vraagtekens naar sommige dingetjes in het doosje te kijken, maar ik zal er vast nog wel eens achter komen waar alles voor gebruikt wordt. Je bent nooit te oud om te leren!

 • jose schreef:

  OHHHH Janet wat leuk, wij willen toch alles leren.
  Heerlijkkkk.

  ******************************************

  Zeker weten, er is zoveel leuks!

 • Annelies schreef:

  Wat een mooi setje weer Janet. Je krijgt zo langzamerhand een hele mooie verzameling.

  ******************************************

  Ja zeker weten, nu alleen nog een plekje om alles mooi uit te stallen.

 • Joke schreef:

  Ik ben de laatste tijd niet zo actief met weblogs lezen dus ik had heel wat gemist. Mag ik je nog feliciteren met je verjaardag?
  En wat heb je weer een leuke spullen verzameld!

  ******************************************

  Dankjewel!

 • lillylauma schreef:

  Ohhh, wat prachtig!!!

  Frivolite is heel erg leuk om te doen. (en , pas op, heel verslavend
  Als je eenmaal weet hoe de knoop werkt is het zeker niet moeilijk. Ik weet niet precies waar de vraagtekentjes voor staan, maar mocht je het willen weten, dan kun je misschien bij Riet vragen. Riet is de voorzitster van de Frivolitekring van Nederland (ja, die bestaat echt!) en ze heeft ook een blog:www.bengelblog.blogspot.com

  Hele leuke blog heb je. Ik lees heel veel leuke dingen (poezen, boeken, tuin) en kom zeker nog vaker rond snuffelen.

  Groetjes,
  Lillylauma

  ******************************************

  Het lijkt me ook erg mooi om te doen, vooral ook omdat het zo fijntjes is. Ik ga het zeker nog eens proberen en bedankt voor de tip over de frivolitékring.
  Fijne kerstdagen!

 • miriam schreef:

  quien como ustedes que tienen esa variedad tan hermosa de materiales para tejer frivolite ,en Chile apenas se consiguen las lanzaderas o navetas ,el ganchillo con aro ,es para pasar los picots cuando queremos unir dos anillos. C

  ******************************************

  Thanx for the comment, but my Spannish is not that good ….

 • bep schreef:

  Goedenavond

  Wat een harstikke leuk setje nooit eerder gezien.
  Ik knoop al een aantal jaartjes ik vermoed dat het ijzeren staafje bedoeld is op de afstand van de draad gelijk te houden en wat je om je vinger doet kan ik niet goed zien op de foto.

 • Wilma van Haren schreef:

  Dag Nenne,
  Na weer even lekker neuzen op internet kwam ik weer dat mooie setje van je tegen. Heb je inmiddels als het kantknopen ermee geleerd? Misschien wil je wel zo’n mooi collier of halskant maken. Ik zou het je graag persoonlijk leren. Het is eenvoudig en met veel variaties te maken. Iets voor kerst?
  Hartelijke groet, Wilma.

 • Ina Verhulst schreef:

  Dag mevrouw,

  Hierbij wil ik u laten weten dat er behalve de twee frivolité spoeltjes,het kettinkje met haaknaaldje (wordt gebruikt bij het maken van frivolité), de vingerhoed, en de haaknaald
  er nog een beschermkapje voor de wijsvinger bijzit, dit ter bescherming bij het haken en het lange staafje met aan de uiteinde gaatjes is denk ik een naald voor filetknoopwerk.
  Met vriendelijke groet,

  Ina verhulst

 • Janet schreef:

  @INA, ontzettend bedankt voor de informatie, het is altijd leuk om te weten waarvoor iets dient.

 • gusta vreeken schreef:

  ben aan het zoeken of er ook een filmpje is over frivolite. zo heb ik ook guimpen geleerd want ik had dat nog van mijn moeder en is reuze luek te doen

 • Janet schreef:

  QGUSTA VREEKEN, misschien op Youtube?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blue Captcha Image Refresh

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.