Weer over MS

Ik wil jullie niet doodgooien met mijn MS verhaal, maar ik was erg blij toen ik dit vorige week in de krant las en wilde het even met jullie delen. Er is al veel onderzoek gedaan naar MS met soms ook redelijk positieve resultaten, maar dit onderstaande verhaal lijkt wel erg hoopgevend. En hoop doet leven!

TNO ontdekt mogelijk MS-medicijn

(Novum) – Wie lijdt aan multiple sclerose, kan binnenkort mogelijk genezen van de ziekte die het centrale zenuwstelsel aantast. TNO en Amerikaanse onderzoekers melden woensdag dat ze mogelijk een geneesmiddel hebben gevonden. Bij muizen waar het middel aan is toegediend namen de verschijnselen van MS vrijwel direct af. Aan het nieuwe geneesmiddel ligt de ontdekking door TNO van het eiwit alfa B-crystalline, tien jaar geleden, ten grondslag. Dit eiwit komt van nature voor in de ogen, spieren en hersenen van mensen. Bij een goede werking hoopt het eiwit zich op in de hersenen en biedt het bescherming. Dit kan de ontsteking in de hersenen die MS veroorzaakt tegengaan. “We ontdekten dat het afweersysteem bij MS-patiënten de beschermende werking van het eiwit blokkeert”, zegt TNO-onderzoeker Hans van Noort.

In samenwerking met onderzoekers van de Amerikaanse Stanford University onderzocht TNO de mogelijkheid het eiwit als geneesmiddel te gebruiken. Door het eiwit met een injectiespuit in de bloedbaan te brengen, kan de blokkade die het afweersysteem van MS-patiënten opwerpt mogelijk worden opgeheven.

Van Noort: “Het heeft eigenlijk een werking als die van een vaccinatie bij een virus, maar dan omgekeerd. Dan wordt juist een virus ingebracht om het afweersysteem te activeren. Wij dienen het eiwit toe om de weerstand op te heffen. De gebleken brede bescherming zou ook van belang kunnen zijn bij andere hersenaandoeningen.”

Van Noort verwacht dat het nog anderhalf jaar duurt voordat het medicijn op mensen kan worden getest. “We moeten eerst de verplichte dierproeven doen.” De ontwikkeling van het medicijn is in handen van het TNO-bedrijf Delta Crystallon.

TNO schat dat vijftienduizend mensen in Nederland aan MS lijden. De verschijnselen variëren van problemen met zien of spreken tot coxc3xb6rdinatiestoornissen, gevoelloosheid, incontinentie en verlamming.

comments: 5 »
juni 25, 2007 under Gezondheid

5 Responses to "Weer over MS"

 • Mirjam5787 schreef:

  Helemaal niet doodgooien! Is toch normaal dat je hier enthousiast over bent? Hopelijk is het over een paar jaar op de markt verkrijgbaar!!

  Groetjes,
  Mirjam

 • Joke schreef:

  Maar Janet, dit is toch goed nieuws en dat wil je toch ook vertellen. Gewoon doen dus!

 • MaRia schreef:

  Ik sluit me aan bij de “vorige” dames. Bovendien vind ik het ook interessant om te lezen.

 • Corrie schreef:

  Oooh Janet, dit klinkt zeker hoopgevend en het klinkt ook zo logisch en eenvoudig. We weten inmiddels dat ook in de geneeskunde de oplossingen vaak eenvoudig lijken, maar het opsporen van de oorzaak via genetish onderzoek is dat niet. Ze ontdekken steeds meer. Wat zou dit een zegen zijn voor jou Janet en al die anderen die aan die vreselijke ziekte lijden. Ik ben heel blij dat ik dit heb gelezen, want als ik nu hoor over iemand die MS heeft kan ik hoop hebben en misschien ook geven aan die persoon. Fijn Janet dat jij naast je ziekte ook een volledig persoon met een mooie zaak en veel gevoel voor schoonheid bent en dat ook kan verwerken in je creaties. Men vergeet wel eens dat iemand die ziek is een compleet mens is ondanks die ziekte. :- )

  ******************************************

  Ik vond het ook erg hoopgevend en nu maar hopen dat ze een beetje opschieten! En je hebt helemaal gelijk, je wordt echt soms niet voor vol aangezien als je ziek bent, maar eigenlijk wordt je doordat je zoiets meemaakt alleen maar wijzer!

 • lynda schreef:

  Hee janet, ik kan me juist heel goed voorstellen dat je dit met ons wil delen.Wat een nieuws dat zou echt heel erg fijn zijn toch? Het fijne van het bloggen is dat we juist dit soort dingen kunnen delen en ook de leuke fijne dingen.Gewoon vertellen dus.Liefs lynda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blue Captcha Image Refresh

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.