Vraagje van Jolet

Handwerkspulletjes Jolet

Van Jolet kreeg ik een paar foto’s van handwerkspulletjes gemaild. Ze vroeg mij of ik wist waar ze voor dienden. Nu moet ik heel eerlijk toegeven dat ik veel dingen in mijn verzameling heb waarvan ik niet weet waar ze voor gebruikt worden/werden, en ik kon Jolet ook niks wijzer maken over haar spulletjes.
Het schaartje, op foto 1, lijkt op een knoopsgat schaartje maar we missen en aandraai schroefje. Het gele ding, op foto 3 en 4, is volgens mij wel voor knoopsgaten. Er staat nog op “Rip ’n Pik”.

Maar wie helpt ons verder??? Als je op de foto klikt krijg je een vergroting, ik hoop dat dat duidelijk genoeg is.

comments: 10 »
maart 14, 2011 under Oude handwerk spulletjes

10 Responses to "Vraagje van Jolet"

 • Desiree schreef:

  1. lijkt me een soort van nagelschaartje.
  2. lijkt me om mee te vouwen(vouwbeen)
  3. stompe naald(middelste) om mee te borduren
  4. geen idee, iets van een prikpen
  5. de kleinste lijkt wel of het in een naaimachine past. maar de lange ook geen idee.

  Dit is maar een idee allemaal maar precies weet ik het niet, al ben ik wel erg benieuwd! hoop dat je een nieuw logje wilt maken als je wel weet wat het is!

 • Harm schreef:

  Hoi Janet,
  De stompe naalden gebruikte oma Rozenberg bij het Smyrnaknopen.
  groetjes Pa

 • theda schreef:

  Het schaartje is inderdaad een knoopsgatenschaar zonder stelschroefje
  Kan de linkernaald een leernaald zijn? Dan moet hij 3hoekig zijn.Is hij dat niet dan misschien een priem? Foto 5, dat lange ding lijkt wel een schroevendraaiertje

  Succes!

 • beerta bosch schreef:

  de zeer stompe naalden op de foto links onder zijn volgens mij om elastiek, b.v. hoeden elastiek en dunne lingerie elastiek door te rijgen. dat andere ding is misschien voor leer of een priem om gaatjes mee te maken. ben benieuwd, hartelijke groeten beerta

 • Janet schreef:

  Hé wat leuk, al die reacties, bedankt! Maar wie nog meer ideexebn heeft is van harte welkom!

  Groetjes Janet

 • Anita B. schreef:

  Over dat leuke gele dingetje, het is een tornmesje. Waarschijnlijk is 1 kant van het linker deel (die brede, niet het stokje) scherp zodat je ermee kunt snijden. Daarna kun je met het stokje dat aan de andere kant zit de draadjes uit de stof halen.
  Hij is gemaakt door Cemco products Co. en was nieuw 39 dollar cent.

  De driehoekige naald is voor leer.

  Heeft de rechter naald op foto 2 twee gaten? Volgens mij is hij om bijvoorbeeld elastiek ergens doorheen te rijgen.

  Foto 5 zijn volgens mij naaimachine onderdelen.

 • *Mariane* schreef:

  Foto 5: Het bovenste lijkt op hetgene wat ik ook heb en werd gebruikt door mijn moeder om de ladders van nylons op te halen. Kan dat open gedraaid worden?

 • marcella schreef:

  het schaartje is een knoopsgatenschaartje. Ik heb er in mijn verzameling een aantal met en zonder stelschroefje. Met deze kun je dus maar op één afstand het knoopsgat knippen. Er zijn verschillende manieren (vaak gepatenteerd) om ze verstelbaar te maken. Misschien moet ik daar dan maar eens een logje aan wijden? Je hebt een erg interessante verzameling en doordat je er zoveel over vertelt wordt het voor ons ook nog een mooi verhaal.

  groetjes, Marcella
  nuttigenfraai.web-log.nl

 • Lida schreef:

  De rechtse naald is een elastiek naald, het ronde gat werd gebruikt voor koord elastiek en het langwerpige voor plat elastiek. Ik heb er jarenlang een gehad en ook gebruikt, helaas brak hij plots in drie stukken! De middelste is ook een elastieknaald, dat kun je zien omdat het voorste stukje verdikt is en je het daardoor makkelijker door kleding kan halen en niet in de stof steekt. De linker naald lijkt op een stoffeerdersnaald, zoals mijn vader vroeger bij zijn werk gebruikte, die zat samen met wat kromme naalden en stanleymesjes in zijn portemonnee, ik had het lef niet om daar zelf mijn zakgeld uit te halen! Fijne pinksterdagen! Groetjes
  Lida

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blue Captcha Image Refresh

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.