Vliegshow Leeuwarden

Vliegshow_08_1

Zaterdag zijn we naar de vliegshow in Leeuwarden geweest. Het is niet dat ik nou zo gek ben van vliegtuigen, ik heb zelfs een hekel aan het geluid van een overvliegen straaljager, maar het leek me toch erg leuk om een keertje mee te maken en dat was het ook zeker.

Vliegshow_08_1b

Het weer zat ook nog erg mee, het is eigenlijk de hele dag droog geweest en we zaten lekker in een T-shirtje op het geweldig grote veld. En ik moet zeggen, het is best wel heel indrukwekkend, vooral het formatie vliegen van het Italiaanse team “Frecce Tricolori” maakte wel erg veel indruk. Om je een kleine indruk te geven, hier een filmpje van YouTube.

Vliegshow_08_1a_2

Maar het hoogtepunt voor mij was de Franse Christian Moullec.
Hij is sinds 1996 bezig om dwergganzen met een ultralight mee te leren vliegen. Met behulp van enkele collega’s traint hij jaarlijks een groep ganzen, om vervolgens een grote groep ganzen van Lapland naar zuid Duitsland te laten vliegen. Op die manier kan hij voorkomen dat de dwergganzen, welke met uitsterven bedreigd lijken te worden, naar Frankrijk vliegen, waar er op ze gejaagd wordt. Zodra het lente wordt, vliegen de ganzen uit zichzelf weer naar het Noorden. De lange reis van Zweden naar Duitsland gaat gepaard met veel tussenstops op meren. Hier gebruikt de groep van Moullec een ultralight toestel met drijvers voor.
Om zijn project toch nog onder de aandacht te brengen is Moullec bezig met een kleine tour langs enkele vliegshows, waaronder dus ook de Open Dagen van de Koninklijke Luchtmacht. Uiteraard vliegt Christian Moullec hier niet met de bedreigde dwergganzen, maar met een andere ganzensoort, de brandgans.

Erg ontroerend om te zien en wel een ernstig kippenvel moment. Kijk maar eens naar het filmpje hieronder. Al met al een hele leuke dag!

comments: 7 »
juni 23, 2008 under Eropuit

7 Responses to "Vliegshow Leeuwarden"

 • Corrie schreef:

  Hier krijg ik zeker ook kippenvel van. Ten eerste hebben Jan en ik op het eiland Jersey ooit zo’n show gezien van “The Red Devils” en waar ik ook helemaal niet van straaljagers hou, was ook ik helemaal van de wereld toen ik ze gezien had, werkelijk schitterend wat deze mensen kunnen. Dus kippenvel.
  Ten tweede was en ben ik zéér onder de indruk van de “ganzenvlieger” Ik heb ooit de prachtige film “Fly away home” gezien over zo’n zelfde tocht en als je die nog niet gezien hebt zou je die echt moeten proberen te pakken te krijgen, hier zie je er iets van: http://www.moviemeter.nl/film/1237
  Van jouw Youtube filmpje kreeg ik ook weer kippenvel. Ik wil de film zelf ook weer eens zien en als we bij elkaar in de buurt woonden keken we hem samen :- )))

  ******************************************

  Indrukwekkend is het hé, ik stond soms ook met open mond te kijken.
  Ik heb wel van de film gehoord maar heb hem nog niet gezien, maar daar gaat nu zeker verandering in komen. Jullie hebben nog geen plannen om naar Friesland te verhuizen …?

 • Karoeza schreef:

  Dit ga ik mijn lief straks even laten lezen, hij ging vroeger ook altijd naar de vliegshows. Dit keer was het wat te ver weg, wie weet gaan we/hij volgend jaar.
  Ik ben één keer geweest en ik vond het mega indrukwekkend, ookal heb ik ze liever ook niet boven mn huis

  ******************************************

  Ik heb ze ook een stuk liever boven een vliegbasis dan boevn mijn huis. Nu heb ik er erg van genoten en anders vind ik het maar een bult lawaai

 • Margriet schreef:

  Hoi Janet,

  Bedankt dat ik even mee kon genieten van de vliegshow in Leeuwarden. Vooral het filmpje van de dwergganzen vond ik zeer indrukwekkend, heb ik het goed begrepen dat ze in Australie het stofje, dat vrijkomt bij de ganzen, willen isoleren en namaken en versterken ? En dat die stof bij spierziekten ingezet kan worden ? Dat zou toch geweldig zijn ! Wat die Italianen betreft, wat een stunts halen die uit, hebben ze dat ook boven Leeuwarden gedaan ? nou ja boven de weilanden dan en hebben ze een Friese vlag kunnen maken ?
  En toch hou ook ik niet van die straaljagers die hier in het noorden, vlakbij de waddenzee, regelmatig overvliegen. Maar ja ze moeten toch oefenen.
  Groeten van Margriet

  ******************************************

  Ja zoiets heb ik ook begrepen, maar ik weet het fijne er niet van. Het klinkt wel goed!
  De Italianen deden veel van dezelfde stunts ook boven Leeuwarden, maar het bleef jammer genoeg bij de Italiaanse vlag.
  We gingen vroeger ieder jaar naar Terschelling op vakantie en als we dan op de boot zaten, hoorden en zagen we de straaljagers al vliegen. Het was indrukwekkend en angstaanjagend tegelijk. Volgens mij doen ze nu geen oefeningen meer op Terschelling maar vast nog wel ergens anders boven de waddenzee.
  Maar na zo’n show kijk je er wel anders naar.

 • Doenja schreef:

  Dank je wel voor de filmpjes….zeer indrukwekkend die Italianen, geweldig….en dan die ganzen …. ik ben er écht stil van. Wat fijn dat er toch idealistische mensen zijn die zich voor zoiets volledig kunnen inzetten…

  ******************************************

  Niks te danken hoor. Ik was ook net zo onder de indruk als jij en moest er even wat van laten zien. Mooi hé …

 • Anne schreef:

  Fly away home is een prachtige film, goed gespeeld zowel door de mensen als door de ganzen. En ik krijg niet gauw tranen in m’n ogen, maar hier dus wel van hé.

  ******************************************

  Ik ga hem binnenkort ook echt bekijken en ik weet zeker dat ik het ook niet droog ga houden…

 • Dees schreef:

  Helemaal te gek!Ik ben vaak op die vliegshows geweest want mijn zwager werkt bij de luchtmacht.Ik ben helemaal gek van straaljagers en ik vind het altijd machtig om te zien.Ik schiet er vaak helemaal vol van zo indrukwekkend!dank voor het delen!

 • kees priester schreef:

  ik was er ook erg genoten van mark madio en zijn gansen

  ******************************************

  Ja, het was erg indrukwekkend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blue Captcha Image Refresh

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.