Uit de oude doos: "Reformkleding in Nederland"

Reformkleding_1

Zoals ik had beloofd in deze blog hier een boek uit de oude doos. De titel is “Reformkleding in Nederland” en het is uitgegeven door het centraal museum Utrecht in1984 toen er hierover een tentoonstelling was. Ik had geen idee wat reformkleding was, dus ben ik even gaan zoeken en heb dit gevonden.

“Zo begin 1900 kwam de reformkleding. Bij reformkleding staat een gezond lichaam voorop en het was vooral belangrijk dat de draagster zich vrij kon bewegen. De Reformkleding was het resultaat van de beginnende vrouwenemancipatie, nieuwe ideeën over gezondheid en hygiëne en een groeiende belangstelling voor sport.”

Reformkleding_3

Het boek is erg interessant met veel mooie oude advertenties, tekeningen en foto’s. Zeker de moeite waard om het eens helemaal te gaan lezen.

Reformkleding_2

comments: 5 »

5 Responses to "Uit de oude doos: "Reformkleding in Nederland""

 • Corrie schreef:

  wat een geweldig leuk boek en ook ik had nog nooit van reformkleding gehoord. Staat er ook bij wie de schilder is van de plaat op de voorkant? Daar zou ik graag meer van willen zien. Prachtig!

  ******************************************

  Ik dacht eerst dat het iets christelijks was, ik moest het ook opzoeken. De palat op de voorkant is een foto, dus jammer genoeg geen schilderij, dan was het ook wel erg mooi gewesst.

 • Carin schreef:

  Dag Nenne, leuk dat je het boekje uit het Centraal Museum bespreekt. Ik heb het geschreven en vind het mooi dat er weer eens belangstelling voor is. Ben net begonnen met een nieuwe studie over het onderwerp, want er is in de 23 jaar sinds ik het schreef heel wat gebeurd!
  Hartelijke groet, Carin Schnitger

  ****************************************

  Hallo Carin,
  Wat leuk zeg en wat leuk dat je reageert. Ik heb het nog steeds niet helemaal gelezen, maar wat ik gelezen heb vond ik erg leuk en interessant. Het boek op zich is al mooi met de vele tekeningen, foto’s en oude advertenties. Ik ben benieuwd naar de uitkomst van je nieuwe studie, komt er nog een boek?

 • Mineke Bosch schreef:

  Ik pakte het boek weer even ter hand nadat ik een artikel van Myriam Everard over tandarts en kiesrechtfeministe Henriëtte van Loenen- de Bordes las in Historica, 31/2, juni 2008. Zij was voorstandster van reformkleding en pleitte in 1906 openlijk voor het dragen van een broek door vrouwen. Het herinnerde mij aan een prent van Molkenboer ‘In de pauze van het Concert’ die in Schnitger is opgenomen en waarop ongetwijfeld ook andere grootheden te herkennen zijn met enige studie. Prachtig boekje dus! En een fascinerend onderwerp.

  ******************************************

  Het is blijft erg interessant. Bedankt voor de extra informatie!

 • J. Otsen schreef:

  Kan iemand mij het email-adres van Carin Schnitger bezorgen. ik zou haar enkele vragen willen stellen over makers van reformkleding.
  J. Otsen

 • Tahnee schreef:

  Hallo,

  Ik ben dit jaar bezig met mijn profielwerkstuk in VWO6. Mijn vriendin en ik hebben voor het onderwerp lingerie gekozen voor het van Geschiedenis. Nu is mijn vraag, is dat boek ook te huur bij de bibliotheek? Of is het alleen in te zien in Utrecht?
  Wij waren al heel enthousiast over de foto’s namelijk. Jammer dat ze zo klein zijn. Heb je ze ook nog in het groot voor ons?
  Alvast hartstikke bedankt!
  Mvg Tahnee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blue Captcha Image Refresh

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.